Dvanaesta godišnjica Papinog posjeta Splitu i Solinu

Papa Ivan Pavao II. u SplituPapa Ivan Pavao II. stupio je na tlo splitsko-makarske nadbiskupije u nedjelju 4. listopada točno u 9.30 sati. U zrakoplovnoj luci u Resniku Papu je dočekao i pozdravio domaćin mons. Ante Jurić, splitsko-makarski nadbiskup.

Split je dočekao Svetoga Oca na novouređenom prostoru uz more, na Žnjanu. Dok je prolazio kaštelanskim, solinskim i splitskim župama, u pratnji splitsko-makarskoga nadbiskupa i metropolita Ante Jurića, Papu su pozdravljali vjernici koji nisu mogli poći na Žnjan. Dobrodošlicu su mu najavila i zvona s crkvenih zvonika i brodske sirene. Najveći skup naroda ikad okupljen na istočnim obalama Jadranskoga mora, pola milijuna ljudi, pozdravilo je Petrova nasljednika, papu Ivana Pavla II., koji je 4. listopada predvodio euharistijsko slavlje na oltaru u obliku lađe, prema projektu Darija Gabrića.

Papa Ivan Pavao II. na Žnjanu

Hodočasnici u 400 brodica

Kao što je narod slušao Isusa, sabran na travi i u svojim brodicama na moru, tako su i dva tisućljeća poslije, u svojim brodicama, u njih oko 400, došli hrvatski vjernici čuti riječ Kristova namjesnika na zemlji, svoga Svetoga Oca. Zastavicama i šalovima te uzvicima „Papa, papa“ i pljeskom, s mora i kopna, pozdravili su hodočasnici svoga Papu.

U misnom su slavlju, koje je predvodio Ivan Pavao II., sudjelovali i kardinali Angelo Sodano, Vinko Puljić i Franjo Kuharić, predsjednik HBK zagrebački nadbiskup Josip Bozanić s nadbiskupom domaćinom Antom Jurićem i još pedesetak biskupa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja te oko tisuću svećenika.

Na čelu najviših predstavnika hrvatske vlasti bio je predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman i predsjednik Vlade mr. Zlatko Mateša. Uz njih su bili i domaćini: splitsko-dalmatinski župan dr. Branimir Lukšić i splitski gradonačelnik prof. Ivica Škarić.

Uz Splićane i vjernike iz splitsko-makarske nadbiskupije i splitske metropolije, najbrojniji su bili hrvatski hodočasnici iz susjedne Bosne i Hercegovine, njih više od pedeset tisuća. Osim hodočasnika iz drugih dijelova Hrvatske sudjelovali su i brojni hrvatski hodočasnici iz Njemačke, Kanade, Australije i drugih zemalja iz cijeloga svijeta. Bili su nazočni i vjernici drugih naroda, od Talijana i Nijemaca do Indijanaca i Japanaca.

Zbor od 2 100 pjevača

Od predstavnika drugih vjerskih zajednica počasno je mjesto pripalo episkopu Srpske Pravoslavne Crkve metropolitu zagrebačko-ljubljanskom i cijele Italije Jovanu Pavloviću i šibenskom protojereju Iliji Krajoviću te evangeličkom biskupu dr. Vladimiru Deutschu.

Liturgijsko pjevanje na Papinoj misi predvodio je zbor sastavljen od 2.100 pjevača pod vodstvom maestra don Šime Marovića i fra Stipice Grgata, a uz orguljsku pratnju maestre s. Mirte Škopljanac-Mačine i s. Zorislave Radić, te puhačkog orkestra Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu. U velikom je zboru, između ostalih bio i naš Mješoviti zbor župe sv. Josipa. Pjevana je Hrvatska misa Š. Marovića.

Papa Ivan Pavao II. na Žnjanu

Sve biskupije u pretprogramu

U bdijenju, koje je prethodilo misnom slavlju na Žnjanu, okupljeno mnoštvo, koje je na euharistijski prostor pristizalo cijelu noć, popularnom su duhovnom pjesmom na veliki događaj pripremali vokalno-instrumentalni sastavi „Konkatedrala“ iz župe sv. Petra i „Agnus“ iz župe sv. Josipa na Mertojaku u Splitu. U neposrednoj pripravi na misno slavlje sudjelovali su s prigodnim programom predstavnici svih biskupija splitske metropolije.

„Condura Croatica“ na dar Papi

Kao prikazni dar Svetom je Ocu darovana maketa starohrvatskog broda iz 11. stoljeća „Condura Croatica“ koju su izradili brodograditelji iz Betine na otoku Murteru. Na srebrnoj pločici ispisana su imena svih hrvatskih nadbiskupija i biskupa. Kao prikazni dar predan je i ček za siromašne od 100 000 DEM. Darove su prinijeli djevojke i mladići iz svih biskupija splitske crkvene pokrajine odjeveni u narodne nošnje.

Na kraju misnog slavlja Papa je blagoslovio i temeljne kamene za nove crkve. Unatoč vremenskim prognozama koje su najavljivale kišu i vjetar, cijeli je dan bilo sunčano i mirno, kakvo se vrijeme moglo samo poželjeti.

Papin blagoslov klarisama i pohod najstarijoj katedrali

Poslije misnog slavlja na Žnjanu Papa se provezao novim dijelom Splita, do gradske jezgre. Na tom se putu zaustavio ispred samostana sestara klarisa kojima je podijelio blagoslov. Prošavši splitskom Rivom te ulicama kojima prolazi svečana procesija na blagdan splitskog zaštitnika sv. Duje, Papa je ušao u svoju najstariju katedralu, za koju je kardinal Sodano tom prigodom dodao: „najstariju i najmanju katedralu na svijetu“. Ispred katedrale sv. Duje predao je Papi splitski gradonačelnik Ivica Škarić srebreni ključ sedamnaeststoljetnoga grada Splita, što ga je izgradio akademski kipar Vasko Lipovac.

Župan Branimir Lukšić darovao je Papi sliku sv. Nikole, rad slikara Mile Skračića. U pratnji nadbiskupa Ante Jurića i pomoćnoga biskupa Marina Barišića razgledao je Ivan Pavao II. bivši Dioklecijanov mauzolej koji je pretvoren u splitsku prvostolnicu g. 641. kada je za prvoga splitskog nadbiskupa izabran Ivan Ravenjanin. Papu su u katedrali pozdravili i predstavnici Prvostolnoga kaptola: generalni vikar splitsko-makarske nadbiskupije dr. Josip Delić, katedralni župnik don Zdenko Bralić, mons. Josip Marendić i mons. Srećko Bezić.

Papa Ivan Pavao II. ljubi hrvatsku zemlju

Papa u „biskupovoj palači“

Nakon razgledanja splitske prvostolnice Papa je pošao u nadbiskupski dvor, u narodu poznat pod imenom „biskupova palača“, koju su komunističke vlasti oduzele Crkvi, a koja je tek nedavno vraćena i skromno uređena za Papin boravak. Tu se Ivan Pavao II. susreo s hrvatskim biskupima kojima je uputio i svoju poruku.

Poslije kratka boravka u nadbiskupskom dvoru, Papu je pozdravilo mnoštvo naroda cijelim putem do Solina.

Papa je pjevao s mladima

Mnogi mladi vjernici, koji su probdjeli cijelu noć na Žnjanu, poslije misnog slavlja sa Svetim Ocem pošli su na susret u Gospinu prasvetištu u Solinu. Glazbeno-molitveni program na Gospinu otoku vodio je don Božo Delić, a sudjelovali su članovi zajednice Hrvatskoga katoličkog zbora „MI“ iz Solina, zbor „Kraljica Jelena“, sastavljen od crkvenih pjevača iz Solina, Mravinaca, Kučina, Klisa i Vranjica te bogoslova i sjemeništaraca iz Splita pod vodstvom dr. Mirka Mikelića. U dijelovima operete „Narod svetoga Petra“, nastupili su i članovi kulturno-umjetničkog društva „Salona“ iz Solina uz pratnju tamburaškog orkestra Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu.

Papa se dugo zadržao u molitvi pred ulaznim vratima u crkvu Gospe od Otoka. Mladi vjernici, predstavnici katoličkih pokreta i udruga, vjeroučitelji i nastavnici te ostali vjernici dugo su klicali Svetome Ocu. Ljubav koju su mu iskazali i on je uzvratio pjevajući na kraju zajedno sa svima okupljenima „Zdravo Djevo, kraljice Hrvata“. Papi se jednostavno nije odvajalo od hrvatskih vjernika koji su mu htjeli posvjedočiti svoju ljubav i vjernost, tu na temeljima najstarije Gospine crkve i nad grobovima hrvatskih kraljeva, u kolijevci kršćanstva i hrvatske države.

Zahvalnost su Svetome Ocu iskazali i mnogobrojni vjernici koji su ga ispratili na njegovu putu od Gospina otoka u Solinu, kroz grad Kaštela do zrakoplovne luke gdje su se s njim pozdravili svi hrvatski biskupi i kardinali, članovi odbora koji su pripremali njegov pohod te predsjednik države i vlade sa svojim najbližim suradnicima.

Kao što je kazao na kraju susreta u Solinu, Papa je jako zadovoljan napustio našu zemlju. Sveti je Otac u zrakoplovu Croatia airlinesa otputovao u Vatikan u nedjelju 4. listopada, nešto poslije 20 sati, zazivajući Božji blagoslov na Hrvatsku, dirnut ljubavlju i vjerom hrvatskoga puka koji ga je s oduševljenjem dočekao i ispratio.

Govor Svetog Oca na odlasku iz Hrvatske

Predragi, vraćam se u Rim noseći u srcu tolike  lijepe dojmove s ovog pohoda. Oni će me pratiti u molitvi za vas, za vaše bolesnike i starce, za vašu djecu, za vaš narod.

Neka Bog udijeli hrvatskoj mir, slogu i ustrajnost u zalaganju za opće dobro!

Dragi hrvatski puče, neka te Bog blagoslovi! Djevica Marija, Odvjetnica Hrvatske, Najvjernija majka, neka bdije nad tvojom prošlošću, sadašnjošću i tvojom budućnošću! Njoj povjeravam svaki tvoj naum slobode, mira i napretka u solidarnosti, svaku tvoju nadu i svako tvoje zalaganje za ljudske i vjerske vrijednosti.

Neka Bog blagoslovi Hrvatsku!

Ponedjeljak, 6. srpnja A.D. 2020.

Donacije za župu

Svi koji žele i imaju mogućnost donirati novčana sredstva za našu župu mogu to učiniti u župnom uredu ili uplatom na žiro račun:
HR08 2407 0001 1005 6666 2

Također pozivamo da se jave svi koji se aktivno žele uključiti u život svoje župe te pomoći na bilo koji drugi način.

Raspored službe Božje

Raspored od 8. rujna

Nedjeljom
u 8:00, 9:30, 11:00 i 18:00 sati

Radnim danom, osim srijede i subote
u 18:00 sati

Srijedom i subotom
u 7:00 sati

Klanjanje pred Presvetim
i blagoslov petkom

poslije sv. Mise

Blagdanom u tjednu
u 8:00 sati

Prvim petkom u mjesecu
u 7:00 i 18:00 sati

Župni ured - uredovno vrijeme

Župni ured radi sat vremena prije večernje svete mise. Za hitne slučajeve 0-24 sata!

Novosti iz Centra Otac Vjeko

Online gostiju: 25 

Web Statistika

counterDanas162
counterOvaj mjesec1894
counterSveukupno864432