Benedikt XVI: I na internetu je potrebno svjedočiti

Benedikt XVI: I na internetu je potrebno svjedočitiPapa Benedikt XVI. kojeg nerijetko nazivaju i „medijskim papom“ posljednjih godina svećenicima i vjernicima često govori o velikim mogućnostima interneta. I porukom za dan medija 2010. godine svećenicima je savjetovao da budu online. „Neka internet postane jedna vrsta trijema za pogane, na kojemu treba ostaviti mjesta i za one kojima je Bog još uvijek nepoznat“, rekao je Papa.

„Internetu treba dati dušu te humanizirati dinamike novih medija, neka svećenici naviještaju Krista na digitalnome kontinentu dajući dušu internetu.“ Papa poručuje: „I u mreži ste pozvani postaviti se kao animatori zajednice, pozorni na pripremu putova koji vode do Božje Riječi, te pokazati posebnu osjetljivost prema onima koji su obeshrabreni i u srcu nose želju za apsolutnim i za istinama koje nisu prolazne“.

Ove godine pri obilježavanju tog dana poruke su bile slične: „Priopćivanje evanđelja putem novih medija ne znači samo unošenje izričito vjerskih sadržaja na platforme raznih sredstava, nego i dosljedno vlastito svjedočenje digitalnim profilom i načinom komuniciranja, odabirima, željama, prosudbama u svjetlu evanđelja, pa čak ako se o evanđelju i ne govori izričito“, poručio je Papa.

Papa smatra da je zadaća svakog kršćanina koji radi u medijima osigurati kvalitetu ljudskih odnosa, jamčeći pozornost prema osobama i njihovim duhovnim potrebama. Istaknuo je da mediji trebaju postati čimbenici humanizacije, usredotočeni na promicanje dostojanstva pojedinaca i naroda.

„Ni jedan put ne može, niti smije biti zatvoren onome tko se, u ime uskrsloga Krista, zauzima da se približi bližnjemu. Nije riječ o tome da se jednostavno zauzme internet – to je opasnost koju treba izbjeći – nego o oživljavanju digitalnoga svijeta u trajnoj vjernosti evanđeoskoj poruci koja od svećenika zahtijeva da vrši svoju prvenstvenu zadaću, to jest da naviješta Krista“, dodaje Benedikt XVI.

Osvrćući se na opasnosti virtualnog svijeta, Papa ističe kako ne treba zaboraviti da plodnost svećeničke službe dolazi prije svega od Krista kojeg upoznajemo i slušamo u molitvi; naviještanog propovijedanjem i svjedočanstvom života; upoznatog, ljubljenog i slavljenog u sakramentima, naročito u euharistiji i pomirbi.

Papa zaključuje da internet ostaje velika prigoda za vjernike nudeći uvijek nove i pastoralno bezgranične izglede da postanu u današnjem svijetu svjedoci uvijek novog života, koji se rađa iz slušanja Isusova evanđelja, vječnog Sina koji je došao među nas da nas spasi.

Izvor: Križ života
Ilustracija: Križ života

Ponedjeljak, 6. srpnja A.D. 2020.

Donacije za župu

Svi koji žele i imaju mogućnost donirati novčana sredstva za našu župu mogu to učiniti u župnom uredu ili uplatom na žiro račun:
HR08 2407 0001 1005 6666 2

Također pozivamo da se jave svi koji se aktivno žele uključiti u život svoje župe te pomoći na bilo koji drugi način.

Raspored službe Božje

Raspored od 8. rujna

Nedjeljom
u 8:00, 9:30, 11:00 i 18:00 sati

Radnim danom, osim srijede i subote
u 18:00 sati

Srijedom i subotom
u 7:00 sati

Klanjanje pred Presvetim
i blagoslov petkom

poslije sv. Mise

Blagdanom u tjednu
u 8:00 sati

Prvim petkom u mjesecu
u 7:00 i 18:00 sati

Župni ured - uredovno vrijeme

Župni ured radi sat vremena prije večernje svete mise. Za hitne slučajeve 0-24 sata!

Novosti iz Centra Otac Vjeko

Online gostiju: 20 

Web Statistika

counterDanas146
counterOvaj mjesec1878
counterSveukupno864416